Kentänhoidon alkukauden kuulumiset

Alkukauden yhteenvedon voisi aloittaa viime syksystä. Syksy oli todella märkä, kenttä ei päässyt missään vaiheessa kuivahtamaan ennen ensimmäisiä pakkasia ja lumentuloa. Ensilumen loskan kolaustalkoot pelastivat todennäköisesti paljon ja viheriöt ehtivät sulaa ennen uutta pakkasjaksoa. Odoteltiin, että kenttä sulaisi, jotta voisimme tehdä viimeiset syväilmastuksen. Niin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Lumipeite pysyi pitkään ja homesieniruiskutusten vaikutus hiipui kevättä kohti. Keväällä homelaikkuja olikin normaalia enemmän. Osa oli päässyt tunkeutumaan myös juuriin saakka, jolloin laikut eivät itsestään korjaantuneet. Samat yleensäkin keväisin huonot viheriöt kärsivät eniten ja laikkuja korjaillaan edelleen. Lumien kolaus traktorilla ei olisi ollut hyvä idea, koska alkukeväällä totesimme, ettei lumen alla ollut juuri yhtään routaa. Renkaanjälkien painaumat olisivat olleet pahat. Hiekoitus sulatti viheriöt kuitenkin nopeasti.

Viime syksyn uusi konehankinta, eli perässä käveltävä ilmastuskone, pääsi heti alkukaudesta testiin, kun viheriöt holkitettiin ja kylvettiin. Kylvöt nousivat hyvin, mutta eivät silti riittäneet paikkaamaan kaikkia talvituhoja. Laikkukohtiin iski sammalta, mitä pyritään saamaan kuriin ilmastuksilla ja hiekoituksella.

Alkukevät olikin taas sitten todella kuiva ja toukokuussa oli ensimmäinen pidempi hellejakso. Se teki tavallaan hyvää kentälle, mutta karheikkoalueet, minne sadetukset eivät yllä, ottivat toki jo itseensä. Kellastuneita alueita näkyykin siellä täällä yhä heinäkuun alussa. Ne kyllä alkavat vihertää, jos sadetta saadaan lähiviikkoina.

Osa väylistä otti myös itseensä talvesta ja jonkin verran kuolleita laikkuja löytyi etenkin ysiltä. Kuivuus ei ainakaan helpota näiden elpymistä, vaikkakin alueet ovat sadetuksen piirissä. Katsotaan, jos väylät saavat jossain kohtaa erityiskohtelua holkitusten ja kylvöjen merkeissä.

Lyöntipaikkoja oli tarkoitus parantaa uudella siirtonurmella syksyllä, mutta emme ehtineet ennen pakkasia. Kylvimme osan huonoista lyöntipaikoista keväällä. Siitä johtuen teemerkit ovat olleen pitkään “väärillä” paikoillaan. Kylvetty nurmi ei oikein tahdo kestää kulutusta. Odotettavissa on, että ne ovat taas pian käyttöönoton jälkeen huonossa kunnossa, koska eivät vain ehdi juurtua ja vahvistua tarpeeksi nopeasti.

Syksyllä aloitimme väylän kymmenen remontit. Takatee uusittiin ja eteen tehtiin uusi lyöntipaikka. Tässäkin pakkanen meinasi päästä yllättämään, mutta pinnat saatiin tehtyä takateelle ja suureen osaan etuteetä. Viheriön remontti jatkui keväällä, kun pinnan muodot tasoiteltiin. Samalla tehtiin huoltotie ja parempi oja väylän vasempaan reunaan. Viheriön siirtonurmetus ei mennyt suunnitelmien mukaan. Reuna-alueiden nurmi oli nostovalmista odotettua myöhemmin. Viheriön pinta päätettiin tehdä omasta siirtonurmesta. Ulkopuolinen urakoitsija kävi kahdesti yrittämässä ruohon nostoa, mutta se ei heidän konetta kestänyt. Ruoho siirrettiin lopulta omalla miehistöllä ja pienemmällä koneella. Viheriö otettaneen käyttöön heinäkuun aikana, mutta leikkuukorkeus tulee olemaan vielä hetken muita viheriöitä korkeampi.

Väylällä 15 sattui pieni konerikko, kun hydrauliikkaöljyä pääsi valumaan viheriölle. Viheriö päätettiin korjata omalla siirtonurmella, mitä jäi hieman yli kympin remontista. Koska siirtonurmi leikattiin heti alas, se otti hieman itseensä ja kellastui, mutta se kyllä sieltä elpyy ajan kanssa.

Kentänhoidossa pyritään päivittäin tekemään työt mallikkaasti ja aiheuttaen mahdollisimman vähän häiriötä pelaajille. Välillä kuitenkin saattaa jäädä asioita huomaamatta, mikä voi vaikuttaa pelipintojen kuntoon. Esimerkiksi leikkuuterien kunto saattaa erityisesti hiekoitusten jälkeen päästä nopeasti tylsään kuntoon kesken kierroksenkin, mikä vaikuttaa viheriöiden pelattavuuteen. Pelaajien huomiointi on työssämme tärkeää. Joskus kuitenkin voi tulla tilanteita, että kentänhoitaja ei huomaa pelaajaa tai on muuten vain ajatuksissaan, eikä siksi anna lupaa lyödä. Tämä ei kuitenkaan oikeuta ketään pelaamaan vaarallisesti lähelle kentänhoitajaa.

Kiitos asiallisista palautteista kentänhoitoon liittyen. Kentällä voi aina tulla nykäisemään hihasta, jos jokin asia askarruttaa.

Loppukaudeksi toivotaan sopivasti sadetta ja lämpöä.


Teppo Lehtola

Apulaiskenttämestari